Dr. Köves Péter

Szenior Partner

Dr. Köves Péter, irodánk alapító partnere, Magyarországon és Európában is a legtekintélyesebb jogászok egyike.

Bemutatkozás

Dr. Köves Péter

Kiváló teljesítményű és óriási tapasztalatokkal rendelkező, végtelenül egyenesnek tartott jogász... az ügyfelek gyakran dicsérik szónoki képességeit és ékesszólását vitarendezési eljárásokban.

Chambers & Partners

Szakmai tapasztalatok

Dr. Köves Péter, irodánk alapító partnere, Magyarországon és Európában is a legtekintélyesebb jogászok egyike. Félelmetes erejű és igen sikeres peres jogász, aki választott bíróként is tevékenykedik.

Dr. Köves Péter 1983-ban szerezte jogi diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán „Summa Cum Laude” fokozattal, majd egy évvel később abszolutóriumot szerzett az ELTE Bölcsészettudományi Kar Szociológia Szakán is. 1985-ben lett a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, 1991-ben alakította meg a Köves és Társai Ügyvédi Irodát, amely néhány év múlva csatlakozott a Clifford Chance nemzetközi ügyvédi irodához. Dr. Köves Péter több mint 15 éven keresztül a Clifford Chance teljes jogú partnere volt, majd a budapesti iroda kiválása után az abból megalakult Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda rangidős partnere lett.

Dr. Köves Péter azon kívül, hogy a 90-es években számos jelentős privatizációs tranzakcióban vett részt, a kezdetektől fogva kiemelten a pénzügyi- és bankjogi területtel foglalkozott. Jónéhány, a pénzügyi jogban alkalmazott szerződéstípusnak a magyarországi jogi környezetre való adaptálása fűződik nevéhez, legutóbb a 2000-es években a komplex strukturált pénzügyi konstrukciók, elsősorban a PPP (Public-Private Partnership) bevezetése, amely tranzakciók közül mind az M5, mind az M6 autópálya tranzakciók a Project Finance International és a EuroMoney nemzetközi szaklapok szavazása szerint 2004-ben, illetve 2007-ben az Év Tranzakciója díjat nyerte el. A PPP magyarországi bevezetésében játszott szerepéért a Gazdasági és Közlekedési Miniszter is kitüntetésben részesítette. Az utóbbi időben főleg választottbírósági ügyekkel foglalkozik, választottbíróként jár el MKIK-, ICC- és más állandó választottbíróságok előtt indított, valamint az UNCITRAL szabályai szerint folytatott eseti választottbírósági ügyekben.

Dr. Köves Péter 2006-tól 2018-ig volt tagja a Budapesti Ügyvédi Kamara, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara elnökségének, 2010 és 2018 között a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyetteseként tevékenykedett, valamint 2014 és 2018 között a Magyar Ügyvédi Kamara egyik Fegyelmi Fellebbviteli Tanácsát vezette.

Dr. Köves Péter a 2000-es évek óta vesz részt aktívan a nemzetközi ügyvédi közéletben. 2002 óta a Magyar Ügyvédi Kamara az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsához (CCBE) rendelt delegációjának tagja, és 2004 óta képviseli a Magyar Ügyvédi Kamarát az International Bar Association (IBA) Tanácsában.

2008-ban Dr. Köves Pétert az európai ügyvédi kamarák ernyőszervezete, az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) a 2014-2017-ben csatlakozott 12 ország ügyvédi kamaráinak képviselői közül elsőként, a szervezet elnökévé választotta. 2012-től kezdődően Dr. Köves Péter a világ legnagyobb ügyvédi szervezete, az IBA Kamarai Divíziójában (Bar Issues Commission) több fontos tisztséget töltött be, majd 2019-ben a világ 196 ügyvédi kamaráját képviselő IBA Kamarai Divízió elnökévé, és egyben az IBA Ügyvezetése tagjává választották.

2010 és 2016 között Dr. Köves Péter a Trierben működő Európai Jogi Akadémia (ERA) Kuratóriumának elnökhelyettese, míg 2014 és 2018 között a Hágában működő Európai Ügyvédi Alapítvány Igazgatóságának elnöke volt.

Több angol nyelvű pénzügyi- és bankjogi szakkönyv társszerzője és a mai napig egyetlen Magyarországon megjelent PPP-kézikönyv szerkesztője.

A Budapesti Ügyvédi Kamara 2004-ben Eötvös Károly Díjat, míg a Magyar Ügyvédi Kamara 2006-ban Kiváló Ügyvéd és 2019-ben Az Ügyvédségért Díjat adományozott részére, ezenkívül kitüntettje az Orosz Föderáció Ügyvédi Kamarája és a Lengyel Ügyvédi Kamara legmagasabb díjának is. 2009-ben az Osztrák Köztársaság Elnöke „Nagy Érdemkereszt” kitüntetést adományozott részére.

Kapcsolódó hírek

Minden hír