Az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba a Bizottság antitröszt eljárásának akadályozása miatt

Az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba a Bizottság antitröszt eljárásának akadályozása...

A Bizottság előzetes álláspontjában kifejtette, hogy a ZSSK Szlovák Vasúttársaság akadályozhatta a Bizottság eljárását; egyrészről valótlan információkat adott meg az egyik alkalmazottja laptopjának helyéről, másrészről lehetséges, hogy engedélyezte a laptop újratelepítését, ami a tárolt adatok visszaélésszerű elvesztéséhez vezetett.

 1.1   A ZSSK a fenti magatartásával megsérthette a Tanács 1/2003. számú Rendeletét. A Rendelet alapján a vállalkozások ugyan nem kényszeríthetők annak bevallására, hogy jogsértést követtek el, azonban kötelesek vizsgálatkor a dokumentumokat átadni a még akkor is, ha azok olyan adatokat vagy információkat tartalmaznak, amelyek esetlegesen felhasználhatók velük szemben.

 1.2   A versenypolitikáért felelős biztos, Margrethe Vestager kifejtette, hogy az ilyen viselkedés veszélyezteti a vizsgálatok hatékonyságát és biztosítani fogják, hogy a vállalatok betartsák a szabályokat.

 1.3      Azok vállalkozások, amelyek nem működnek együtt a vizsgálókkal és nem adja át a kért dokumentumokat (sőt, egyenesen eltünteti vagy megsemmisítik őket), előző éves összforgalmuk akár 1%-áig terjedő bírság kiszabására is számíthatnak. A fentiekre tekintettel számítani lehet arra, hogy a Bizottság a jövőben még nagyobb szigorral fog fellépni a vállalkozásokkal szemben, ha azok együttműködési kötelezettségüket megszegik és bizonyítékokat vonnak el a vizsgálók elől.

További hírek

Minden hír