Hírek

"Az iroda jó iparági/piaci kapcsolatokkal rendelkezik" IFLR1000
 • Versenyjog és érdekképviselet

  Napjainkban a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda többek között az egyik legjelentősebb magyar kereskedelmi bank képviseletében jár el a Gazdasági Versenyhivatal által indított eljárásban. A Versenyhivatal több bankot azzal gyanúsít, hogy versenykorlátozó módon megállapodtak abban („kartelleztek”), hogy korlátozzák 2011. végén a devizahitelesek végtörlesztését. A Lakatos, Köves és Társai ügyfelét, az MKB Bank Zrt.-t („MKB”) a banki együttműködésben játszott vezető szereppel is megvádolták.

  Az eljárás egy korábbi, szeptemberi nyilvános meghallgatásán Dr. Sólyom Iván elmondta, hogy ügyfele álláspontja szerint nem jött létre ilyen kartell, továbbá a Versenyhivatal által hivatkozott bizonyítékok sem támasztják alá a bankok kartell tevékenységére vonatkozó vádakat.

  A Lakatos, Köves és Társai ügyfelét, az MKB-t a banki együttműködésben játszott vezető szereppel is megvádolták. Dr. Sólyom Iván ezt cáfolta. Az ügy felkeltette a HírTv figyelmét is, akik tudósításukban idézték Dr. Sólyom Iván érveinek egy részét is.   „Önmagában a találkozók helyszíne, illetve a találkozók személyi levezetése nem ad elég okot, illetve indokot a vezetői szerep alátámasztására. Azt gondolom, hogy ez is azt bizonyítja, hogy indokolatlan és megalapozatlan lenne azt megállapítani, hogy az MKB szervezői minőségében szerepelt volna az állítólagos versenykorlátozó magatartásban”.

  A versenyjoggal foglalkozó szakember elmondta, hogy a Lakatos, Köves és Társai mára jelentős tapasztalatot szerzett a kartellvádak elleni védekezésben. A kihívást a legtöbb esetben az jelenti, hogy a Versenyhivatal vizsgálóiban illetve a Versenytanács tagjaiban kialakult gyakran téves elképzeléssel szembeni érveket és bizonyítékokat úgy tálaljuk, hogy az meggyőző legyen és eloszlassa ezen téves elképzeléseket. Ezért a versenyjoggal foglalkozó szakemberek egyik legfontosabb dolga a tényleges tényállás felderítése és megértése, különös tekintettel az adott szektor sajátosságaira, és ezek alapján a megfelelő ténybeli és jogi érvrendszer kidolgozása – mondja Dr. Sólyom Iván, a versenyjogi ügyekkel foglalkozó vezető ügyvéd. Az ügy felkeltette a HírTv figyelmét is, akik tudósításukban idézték Dr. Sólyom Iván érveinek egy részét is.

  Frissítés: A Gazdasági Versenyhivatal rekord mértékű bírságot vetett ki az általa vélt kartellben való részvételért az érintett bankokra. Az MKB bíróságon támadja meg a döntést.

Vissza