Hírek

"Kitűnő képességekkel bíró, jól vezetett iroda" Chambers Europe
  • Védjegyeztethető-e a szolidaritás? A 2015. november 13-i párizsi szerencsétlenségből profitáló védjegybejelentéseket utasított el a francia védjegyhatóság.

    A francia szellemi tulajdon hivatala számos „PRAY FOR PARIS” és „JE SUIS PARIS” megjelölésekre vonatkozó védjegylajstromozás iránti kérelmet utasított el az elmúlt napokban. Az elutasított kérelmek indokaként azok közrendbe ütköző mivoltát jelölte meg, hangsúlyozva, hogy a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások tükrében ezen megjelöléseket ne használhassa senki kereskedelmi célokra, azaz senki ne húzhasson hasznot olyan megjelölésekből, amelyeket mások a szerencsétlenséget követően írtak ki  közösségi oldalaikra együttérzésük, részvétük kifejezésére.

    A közrendi klauzula (amely a közrend, közbiztonság és a közerkölcs védelmét szolgálja) mind a magyar mind az európai védjegyjog rendszerében is megtalálható. A közrendi klauzulával való kollízió feltétlen kizáró oknak minősül, amelynek fennállása esetén a védjegyként történő lajstromozásra benyújtott kérelmeket hivatalból el kell utasítani, egyéb olyan szempontok vizsgálata nélkül, mint például az, hogy van-e a kérelmezett megjelöléssel megegyező vagy hasonló, már oltalmazott védjegy és az azonos vagy hasonló áruk vagy szolgáltatások tekintetében élvez-e védelmet (relatív kizáró okok).  

    Külön érdekesség, hogy a párizsi események megtörténtének időpontjában egy divatmárka már négy éve működött jogszerűen „PRAY FOR PARIS” elnevezéssel. A vállalkozás a tragédiát követően, szolidaritásának kifejezéseként, előre meg nem határozott ideig szüneteltette volna tevékenységét, de végül úgy döntött, mégis folytatja a működést és a befolyó bevételek 20%-át a Vörös Keresztnek adományozza.

Vissza