Hírek

"Az ügyfelek nagyra értékelik az iroda átlátható számlázási gyakorlatát" Legal 500
 • Megjelent az Európai Bizottság végső jelentése az e-kereskedelmi ágazat vizsgálatáról – 2017. május

  2017. május 10-én megjelent az Európai Bizottság végső jelentése az e-kereskedelmi ágazat vizsgálatáról (összefoglaló magyar nyelven itt olvasható). A vizsgálat a fogyasztási cikkek és az audiovizuális és zenei termékek elektronikus kereskedelmére fókuszált, azonosította az e-kereskedelemben megjelenő új piaci tendenciákat és az azok kapcsán felmerülő lehetséges aggályokat.

  Fogyasztási cikkek

  Az azonosított új piaci tendenciák a következők:

  • Árak átláthatósága, az adathalmazok jelentősége egyre növekszik.
  • Potyázó magatartás megjelenése, ami hagyományos/online csatornák versenyképessége közötti egyenlőtlenségek kezelésének kérdését veti fel.
  • Szelektív forgalmazási rendszerek, online piacterek használatának korlátozása, földrajzi korlátozások és a kiskereskedelmi piacra való belépés révén a gyártók továbbra is igyekeznek befolyásolni az árszínvonalat és a minőséget.

  Az azonosított versenyaggályok a következők:

  • Az árak nagyobb átláthatósága megkönnyíti a gyártó számára az ajánlott viszonteladói árak betartásának ellenőrzését, és megerősítheti az összejátszást a kereskedők és/vagy a gyártók között.
  • Az érzékeny adatok kapcsán előforduló adathasználat, adatcsere aggályos lehet piacterek, gyártók és kiskereskedők között, amennyiben ezek közvetlenül versenyeznek egymással egyes termékek és szolgáltatások értékesítéséért.
  • Esetről esetre történő vizsgálatot igényel az online piacterek korlátozása, továbbá a potyázás elkerülése érdekében alkalmazott kettős árképzés versenyjogi megítélése.
  • Szelektív forgalmazási megállapodásaikban a hagyományos üzlethelyiség működtetésének követelménye, a csak online értékesítés tiltása aggályos lehet, ha az nem kapcsolódik közvetlenül a forgalmazás minőségéhez és/vagy más lehetséges hatékonyságnöveléshez. 

  Digitális tartalom

  Az azonosított új piaci tendenciák a következők:

  • Az online közvetítés alapvetően megváltoztatta a digitális tartalmak elérésének és fogyasztásának módját, ami új üzleti lehetőségeket kínál a szereplőknek.
  • A licenciamegállapodásokban szereplő szerződéses korlátozások természetes részei a digitális tartalmak piacának. A jogosultak a tartalomhoz fűződő a jogokat számos elemre osztják fel, leggyakrabban: (i) technológiai és használati jogok (közvetítés és hozzáférés terén), (ii) forgalmazás és hozzáférés időtartamára vonatkozó jogok és (iii) területi jogok. A piaci versenyt a jogokhoz való hozzáférés határozza meg.
  • Az online jogokra különösen jellemző a mobil átvitelre, földfelszíni közvetítésre és a műholdas közvetítésre vonatkozó jogokkal való együttes, csomagban történő értékesítés.

  Az azonosított versenyaggályok a következők:

  • Az online közvetítés más átviteli technológiákra vonatkozó jogokkal való összekapcsolása az adott digitális tartalmat érintő kizárólagos jogokat védi. Azonban az online jogok egymáshoz való kapcsolása akadályozhatja a versenyt és az új, innovatív szolgáltatásokra irányuló fejlesztéseket, különösen, ha a megszerzett jogokat a hasznosító nem vagy csak korlátozottan hasznosítja.
  • A digitálistartalom-szolgáltatók gyakran használnak területi alapú tartalomkorlátozásokat, amelyek piaci szereplőnként jelentősen eltérő mértékűek.
  • A licenciamegállapodások között gyakoriak a hosszútávú, illetve a szerződő felekkel megújított vagy meghosszabbított szerződések, amelyek megnehezíthetik az új szereplők piacra való belépését.
  • A vonzó tartalmak hasznosítását engedélyező jogosultak jellemzően alkalmaznak olyan fizetési struktúrákat, mint az előleg, a minimális garancia és a felhasználók számától függetlenül rögzített árú termékek. Ezek a struktúrák a tapasztaltabb és nagyobb mértékű előzetes beruházásokat eszközölni képes szolgáltatóknak kedveznek.

  A jelentés megjelenését követően várható, hogy Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal is fokozottabban figyelemmel fogja kísérni az e-kereskedelmi tevékenységet. Az online szálláshely foglalások piacát érintően a 2016-ban megjelent ágazati vizsgálat végleges jelentését követően a GVH versenyfelügyeleti vizsgálatot is indított. Ezért a vállalkozások számára ajánlott lehet az online értékesítéssel összefüggő szerződéseiket megfelelőségi szempontból felülvizsgálni.

  Kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre! 

Vissza