Hírek

"Kitűnő képességekkel bíró, jól vezetett iroda" Chambers Europe
 • Az Európai Unió kifogásolja a magyar mobilfizetési rendszer monopolizálását

  Az Európai Bizottság július 10-én elrendelte, hogy Magyarország tartsa tiszteletben a mobilfizetésre vonatkozó EU szabályokat. A döntés része a júliusban elindult jogszabály-sértési csomagnak, amelyet azután állítottak össze, hogy a magyar kormány a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nek adta a közszolgáltatási mobilfizetések működtetési jogát.

  -          Ez az egyetlen rendszer, amelyet a szolgáltatók a mobilfizetési díjak megfizetésére használhatnak - mondja Dr. Mestyán Szabolcs, a Bank és Pénzügyi Csoportot vezető partner. – A jelenlegi tervek szerint a mostanihoz hasonló módon kötelező lesz a használata a  közösségi közlekedésben, a kulturális és sport eseményeken, bizonyos adminisztratív fizetési kötelezettségek esetében is.

  Az Európai Bizottság szerint Magyarország megsértette az EU működéséről szóló szerződés 49-es és 56-os cikkelyeit, valamint az uniós bizottság 2006-ban született 123-as direktíváját azzal, hogy „szükségtelenül és jelentősen” korlátozta a korábban szabad piacot. Az EU elrendelte, hogy Magyarország tegyen eleget a kötelezettségeknek.

  -          A minisztériumi magyarázat szerint a szabályozás célja, hogy megakadályozzák a piac széttöredezését, így biztosítva, hogy csak egyfajta technológia kerüljön alkalmazásra és a fogyasztóknak se kelljen többféle rendszert használatát megtanulnia - teszi hozzá Dr. Mestyán Szabolcs.

  -          Miután ez nem túl meggyőző érv, így bárki élhet azzal a gyanúval, hogy az igazi cél a piac monopolizálása és a piaci verseny megszüntetése volt.

  A cikk az E-Finance & Payments Law and Policy 2014. júliusi számában jelent meg.

Vissza