Hírek

"Az ügyfelek nagyra értékelik az iroda átlátható számlázási gyakorlatát" Legal 500
 • Az opportunista befektetők már érdeklődnek a magyar piac iránt

  A vélemény- klíma változására utal, hogy a magyar ingatlanpiacon újra felbukkantak a mindig az érdeklődés első hullámában jelentkező opportunista alapok és egyéb opportunista befektetők, s ez az első biztató jele egy esetleges trendváltásnak – állítja Dr. Ungár Attila, az Ingatlan Csoport vezetője.

  A magyar ingatlanpiac vezető jogi tanácsadója a gazdasági válság kezdete óta először az elmúlt hónapokban tapasztalta egy esetleges fellendülés első halvány jeleit.

  A korábbi években a befektetői figyelem szinte teljes mértékben elkerülte Magyarországot, míg 2013-ban - bár a tényleges ingatlan tranzakciók száma továbbra is csekély -, az ország ismét felkerülni látszik a befektetők térképére.

  A potenciális befektetők közül első körben az opportunista alapok (opportunistic funds) és a magán tőkebefektetési társaságok (private equity) jelennek meg.  A tény, hogy ismét érdeklődnek Magyarország iránt, pozitív, de semmiképp sem túlértékelendő jelenség.

  Az elmúlt években a piaci szereplők a válság által okozott sebek gyógyításával foglalkoztak és keresték az új stratégiát. A hitelező bankok az utóbbi időben már megkezdték ingatlanhitel portfóliójuk kitisztítását, megszerzik a piacképes ingatlanokat, s piacra viszik azokat De a hitelezés továbbra sem indult be, ami akadályozza az új ingatlanfejlesztéseket.

  A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda az elmúlt években úgy tartotta fenn az ingatlanpiacon vezető jogi tanácsadói pozícióját, hogy a válságban előtérbe kerülő eszköz- és ingatlankezelési problémákra, restrukturálásokra, követelés-érvényesítésekre és vitarendezésre koncentrált. 

  “Csak utólag lehet majd meghatározni, hogy egy trendváltás kezdetén vagyunk-e, s ennek legelső jeleit tapasztaljuk. Egyes befektetői csoportok pozitív érdeklődése ugyanakkor azt is jelezheti, hogy a mélypont már mögöttünk van" –  Dr. Ungár Attila.

  Az Ingatlan Csoportot hét éve vezető Dr. Ungár Attila szerint sem eltúlozni, sem figyelmen kívül hagyni nem érdemes az opportunista alapok érdeklődésének erősödését. Magyarországon ma relatíve olcsón lehet kereskedelmi ingatlanokat szerezni. A nagy kérdés, amit mindenkinek mérlegelnie kell, hogy mikorra várható majd a magyar piac fellendülése. A jelenlegi helyzet alapján Magyarország egyelőre a nagyon türelmes befektetők számára számíthat potenciálisan érdekes területnek.

Vissza